Rating:9

De Pont serves surprisingly good food, given its informal cafe setting. From its windows you have a great view over the IJ-river.
Author: Twan van de Kerkhof

Bij café De Pont trekt de drukte langs het terras. Terwijl je de zon ziet ondergaan boven het IJ bewegen de mensenstromen zich van en naar de GVB-ponten tussen Noord en Amsterdam CS. Af en toe komt er een drijvend flatgebouw langs in de vorm van een cruiseschip. Als je 70 meter omhoog kijkt, zie je de schommelaars van de ADAM Toren over de rand gaan.

Ik kom al jaren met veel plezier bij café De Pont. Het is een prettige plek met verrassend goed eten voor een eetcafé, dat zich kan meten met menig restaurant dat dubbele prijzen vraagt. Het personeel is er altijd vriendelijk en kundig, wat zorgt voor een prettige sfeer.

In de zomer heeft De Pont een speciale bbq-kaart. Dan staan de koks buiten te grillen en te roken. Op de kaart staan ongeveer twintig creaties van formaat tussengerecht. De rest van het jaar wordt er ‘normaal’ gekookt. De gerookte oesters, bestoven met bier van brouwerij ’t IJ, staan al jaren op het menu. Voor het overige wordt de kaart regelmatig vernieuwd.

Op een mooie zomeravond waren de koks weer buiten aan de slag. Wij deelden een aantal gerechten om veel te kunnen proeven. Elk een klein bordje voor ons, de bordjes met eten tussen ons in. Een heerlijke venkelworst kwam langs, met rode biet en pepermayonaise. Een spartelverse makreel had slechts een lookdressing meegekregen op zijn bruin geblakerde velletje; typisch voorbeeld van less is more. De octopus met paprikacoulis was botermals, de aardappeltjes erbij heerlijk, de enoki goed bedacht maar een te klein plukje om verschil te maken. De shortribs met crème van witte bonen smolten in de mond. Allemaal uitstekende gerechten waar veel koks terecht trots op zouden zijn. Nóg beter dan al deze heerlijkheden vond ik het buikspek met een stukje honingraat en chipjes van salie; jomjom, om het bordje bij af te likken: het spek zacht en stevig, het aparte mondgevoel van het honingraat en het knappertje van de salie. Jammer dat mijn tafelgenoot het ook zo lekker vond; delen is niet altijd een goed idee.

Dus: goed eten: check; leuke bediening: check; prachtige locatie: check. Het enige minpuntje van De Pont is dat de kwaliteit van de wijn geen gelijke tred houdt met de kwaliteit van het eten. De Pont heeft vier witte en vier rode wijnen per glas en één rosé. Voor een eetcafé is er niks mis met deze wijnen, maar omdat deze keuken ver boven het niveau van een eetcafé uitgaat, zou het zo fijn zijn om wijnen te kunnen drinken die zich met deze kwaliteit kunnen meten. Op slechts een paar honderd meter van De Pont zit Karakter Wijnimport met een fantastisch assortiment. De Pont, doe er je voordeel mee.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2020 European Leadership Platform

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account