Rating:9

A wine bar with only natural wines. The wine is in the lead here, but the food is simply fabulous.

Author: Twan van de Kerkhof

Bar Centraal is een bar en geen restaurant. Wijn speelt hier de hoofdrol, maar o, o, o, wat kunnen ze lekker koken.

De wijn in Bar Centraal is alleen maar natuurwijn. Sap van druiven die biologisch zijn geteeld en die vervolgens met minimale ingrepen tot wijn worden vergist. Soms zelfs met alleen maar gisten die in de lucht of in de muren van de kelder zitten. In natuurwijn, ook wel vin nature of naturel genoemd, proef je bijna altijd bakken fruit; afhankelijk van de gebruikte druif heb je kersen- of bramensap. Bij de witte doet vaak een appeltje mee, soms een rozijntje of lijkt er een citrusschilletje in te hebben gehangen. Kenmerkend is ook een vleugje stal, soms helaas doorschietend naar een dominante putlucht. Per glas kan er worden gekozen uit vijf wit, vijf rood, één bubbel, één rosé en twee oranje, waarin ook minder courante druiven figureren zoals de xarello uit de Penedes, de croatina uit de Piemonte, de paraleda en de savagnin rose.

Qua happen komt er naast de wijn goed brood met fijne olijfolie op tafel en smaakvolle olijfjes. De vleeswaar is een cecina de Léon, gedroogd varkensvlees dat in Noord-Spanje het boerse broertje van de ibericoham is. Verder is een kaasplankje en zijn er crostini als kleine hapjes.

De ‘echte’ gerechten hebben allemaal het formaat tussengerecht en kosten tussen de 6 en 14,50 euro. Met twee  of drie gerechten heb je een maaltijd. Er zijn vier vegetarische gerechten, vier vis- en één vleesgerecht. De topper is de burrata met paddenstoelen en zeewier. De wulpse romigheid van het voluptueuze zusje van de mozzarella combineert goddelijk met het zilt van het zeewier en de aardse paddenstoelen. Het is tegelijkertijd eenvoud en raffinement in een gerecht dat in een sterrenrestaurant niet zou misstaan.

De laatste verse tuinbonen van het seizoen zijn dubbelgedopt en precies kort genoeg gekookt. De frisse groentjes krijgen tegenspel van een zoute crème van testun al barolo (een kaas uit de Piëmonte), terwijl de gehakte hazelnoten zorgen voor een extra knispering. De dungesneden pijlstaartinktvis is kakelvers en gewoon lekker. Hier staan vakmensen in de keuken, die niet alleen goed spul inkopen maar ook precies weten hoe ze het moeten bereiden.

Bar Centraal is zeven dagen per week open en is een zusje van GlouGlou. Die laatste zit in de Pijp, terwijl Bar Centraal is gevestigd op de Ten Katestraat, waar overdag zes dagen per week markt is. De bar is minder volks dan de markt maar is ook nog geen yuppendomein. Je kunt er niet reserveren en vol is vol.

https://www.facebook.com/barcentraalamsterdam/

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2020 European Leadership Platform

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account